Joutui ajelemaan ihan kärrin kanssa jokusen sataa kilometriä ja pakko on ihan ihmetellä miten on muuttunut parissa vuodessa tavat liikenteessä.

Ensinnäkin kansalta on kai unohtunut perus liikennesääntö, peräkärryn kanssa kun ei saa ajaa 120 väylällä sitä maksiminopeutta.

Kyllä, olen hitaampi menijä kuin sinä, mutta se ei tarkoita sitä, että tarttisi alkaa näyttelemään sormimerkkejä tai esittämään sitä luisevaa nyrkkiä jolle nauraa naapurisikin - ei sinusta olisi edes vaimonhakkaajaksi sillä.

Hitaamalla väylällä jään edelleen jalkoihin jos ajat satasta. Ei ole varmaan mitään pakottavaa tarvetta roikkua kärryn perälaudassa kiinni, vaikka kuin olisi kiire. Voit olla hiukan taaempana, koska ainakin minulla on tapana näyttää vilkulla merkki kun on tilaa mennä ohi ja pystyn kyllä kontrolloimaan nopeuttani niin, että siitä varmasti pääsee ohi.

Jonnekin on myös kadonnut tämä kittämismerkki kun lasketaan ohi. Vielä pari vuotta sitten järestään kaikki vilkauttivat vilkkua kiitoksena kun on laskenut kiltisti ohi. Nyt on kadonnut moinen liikenteestä kokonaan. Varmaan sen useamman kymmenen kerkesi laskea vilkkua vilkauttamalla ohi, mutta ei ensimmäistäkään vilkkua tullut takaisin. En purnaa tätä sen vuoksi, että kokisin vääryyttä kun en saa kiitosta. Lähinnä vaan pisti silmään tuo liikennekulttuurin muutos. Kaikilla on koko ajan entistä kovempi kiire ja ajatuksena tuntuu olevan se itsekeskeisyys.

Liikenne kun on minun mielestäni kuitenkin sitä yhteispeliä. Kesä tulee ja matkailijat. Henkilöautot, matkailuautot, rekat, karavaanarit ja kaikki muukin sekalaisesta seurakunnasta. Yritetään ajaa ihmisiksi ja muut huomioon ottaen tämä kesä, että kaikki pääsisivät perille turvallisesti. Ei kesällä saa olla niin kiire, että nilkka ojossa pitää mennä.

Joku jos perustaisi kamppanjan tälle kesälle, että kansa yrittäisi kulkea ihmisiksi.

Lainaan lopuksi vanhaa Kuopion poliisin teemaa vuodelta hyvin kauan sitten: Elä immeisiks, piäset helepommalla.

Toimii tänäänkin.